Ziraat Bankası’ndan Yunanistan’a üçüncü şube

Ziraat Bankası, bölgesel bir güç haline gelmek için atılımlarını sürdürüyor.

Yakın coğrafyadaki şubeleşme çalışmalarını hızlandıran banka, Irak, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya ve Bosna Hersek’te yeni şube açmayı planlıyor. Girmek için uzun süre mücadele ettiği Yunanistan’da üçüncü şubeyi açmaya hazırlanıyor.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Yunanistan’da beklenilenin üstünde bir performans sergilendiğini, bu nedenle üçüncü şubeyi açmayı istediklerini söyledi.

Gümilcine ve Atina’dan sonra İskeçe’de de şube açma planlarının olduğunu belirten Çağlar, fizibilite çalışmalarının devam ettiğini, yakın zamanda Yunanistan’a üçüncü şubeyi açacaklarını bildirdi.

Antalya’da ‘Tarımda Küçük İşletmeler Kalmasın’ konulu panele katılan Ziraat Bankası Çağlar, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin en büyük bankası olduklarını kaydeden Çağlar, "Yerel gücümüzü bölgesel güç haline çevirmeye çalışıyoruz. Bunun için yeni stratejiler geliştiriyoruz." dedi.

Özellikle Balkan coğrafyasında yeni şubeler açma gayreti içinde olduklarını aktaran Çağlar, şöyle devam etti: "Bulgaristan’da bir kaç şubemizin inşası sürüyor. Bu ülkedeki şube sayısını 5’e çıkaracağız. Makedonya ve Bosna Hersek’te yeni şube açma planımız var. Suudi Arabistan şubemizi bu yılın sonuna doğru açacağız. Irak’ta ikinci şube açmayı düşünüyoruz. Suriye’de yeni bir çaba içindeyiz. Hedefimiz, Türk iş adamının gittiği her yerde olmak ve onların yatırımlarına ve ticaretlerine destek olmak."

Çağlar’ın verdiği bilgilere göre, Ziraat Bankası dünyada 17 ülkede 65 hizmet noktasında faaliyet gösteriyor. Yurt dışında 11 şube, 9 da bankası var. Ziraat, Bosna’da 20 şubeli bankaya sahip. Makedonya’da 3 şubeli bankası faaliyet gösteriyor.

Bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çağlar, kriz döneminde özellikle kamu bankalarının öneminin bir kez daha ön plana çıktığını belirtti.

Türkiye’de krizin en ağır hissedildiği Eylül 2008-Haziran 2009 arasında 7,5 milyar TL verildiğini bunun 5 milyar TL’sinin Ziraat Bankası tarafından karşılandığını kaydeden Çağlar, "Bu kriz döneminde Ziraat’in ‘İyi günde zor günde bu ülkemde bir banka var’ hikayesinin somut ifadesinin bir göstergesidir." şeklinde konuştu.

Çağlar, kriz döneminde bile kredileri kesmediklerini, haftalık kredi kullandırma miktarının 1 milyar TL’nin altına hiç düşmediğini vurguladı.

2010’DA ÇİFTÇİYE 9 MİLYAR LİRA KREDİ VERİLECEK

Kriz döneminde herkesin riskli gördüğü tarım sektörünü de unutmadıklarını dile getiren Çağlar, her ay çiftçilere 500 milyon TL kredi kullandırdıklarını aktardı.

Bunun yanında tüccarın da kredisini hiç kesmediklerini anlatan Çağlar, "Kriz döneminde özellikle tarımdan söz etmek gerekirse çiftçimizin 4,2 milyar TL civarındaki borcunu bir yıl öteledik. Bu Türkiye’de bugüne kadar yapılan en büyük yapılanmadır. Sadece faizlerin ödenmesi, ana paranın ötelenmesi şekilde bir uygulama yaptık. Sadece çiftçilere yönelik değil, bütün Türkiye genelinde ki bireysel ve ticari uygulamada da aynısını yaptık. İşletmelerin toplam 1,7 milyar TL’lik borcunu yeniden yapılandırdık." ifadesini kullandı.

Çağlar, şu ana kadar tarım kredilerinin 7,1 milyar TL civarında olduğunu, bu rakamın yıl sonuna kadar 7,3 milyar TL’ye gelecek yıl da 9 milyar TL’ye ulaşacağı bilgisini verdi.

Son 4 yılda çiftçiye kullandırdıkları kredi miktarının 22,7 milyar TL’yi bulduğunu kaydeden Çağlar, "Kriz döneminde sanayicisi, ihracatçısı, müteahhit, yurt dışı müteahhidi, denizcisi krediye ulaşma konusunda şikayet ederken, Türk çiftçisi krediye erişim konusunda şikayetini dile getirmedi." diye konuştu.

Ziraat Bankası Genel Müdürü, 9 aylık dönemde 2 milyar 670 milyon TL kâr ettiklerini, yıl sonunda ise 3 milyar TL’nin üzerinde kar beklediklerini açıkladı.

Bankacılık sektöründe geri dönmeyen kredilerin yüzde 51 oranında artığına dikkat çeken Can Akın Çağlar, şu bilgileri verdi: "2008’de Türk bankacılık sektöründe 14 milyar TL geri tahsil edilemeyen kredi varken bugün 21 milyarlık bir rakama ulaştı. Takipteki krediler yüzde 3’lere kadar gerilemişti. Yani verdiğimiz kredilerin yüze 3’ünü tahsil edemiyorduk. Bugün büyük sıkıntı yaşamamıza rağmen bu oran yüzde 5’ler seviyesinde kendisini koruyor. Bu oranın 3’ten 5’e çıkması biz bankacıları çok rahatsız eden bir husus değil."

 

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Çok Yükle admin
Daha Fazla Yük Haberler

İlginizi Çekebilir

İSKEÇE MUZAFFER SALİHOĞLU AZINLIK ORTAOKULU VE LİSESİ MÜTEVELLİ HEYETİ VE OKUL AİLE BİRLİĞİ’ Nİ MİSAFİR ETTİK

Batı Trakya’ da zorlu ve baskılar altında geçen 2018-2019 öğretim dönemini başarılı …