Karamanlis-Erdoğan görüşmesinde müftülük konusunda gelişme beklenmiyor

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Akropolis Müzesi’nin açılışı için Atina’ya geliyor. Başbakan Kostas Karamanlis açılış önce Türk Başbakan ile bir görüşme yapacak.

Karamanlis-Erdoğan görüşmesi, yerel saatle 18:30 civarında Başbakanlık konutunda gerçekleşecek. Diplomatik kaynaklara göre görüşmede ağırlıklı olarak ikili ilişkiler, Kıbrıs sorunu ve kaçak göçmenler konuları masaya yatırılacak.

 İki başbakanın Kıbrıs sorununda devam eden kapsamlı görüşmelerin devam etmesinden yana görüş beyan etmeleri bekleniyor. Kıbrıs ve Yunanistan, bu yılın sonuna kadar Türkiye’nin liman ve havaalanlarını Rumlara açmaları konusunda kararlı gözüküyor. Ancak Başbakan Karamanlis’in kısa bir süre önce Güney Kıbrıs’a yaptığı resmi ziyarette Karamanlis ve Hristofyas, Gümrük Protokolü’nün genişletilmemesi durumunda bile Türkiye’nin AB’ye tam üyelik müzakerelerine veto koymayacaklarını açıklamışlardı. Kıbrıs, enerji başlığının açılmasına ise Türkiye’ye veto koymuş durumda.

Türk-Yunan ilişkilerinde normalleşme süreci 2 yıldan fazla bir süredir durağan bir seyir izlerken, bunda en önemli faktörün iki ülkede meydana gelen iç meseleler olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Görüşmede Karamanlis, Atina’nın Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine uyum sürecindeki gerekli düzenlemelerin yerine getirlmesi şartıyla açık desteğini yineleyecek. İki lider, Ege sorunu ve azınlıklar konuları da masaya yatıracak.

Atina, son dönemde Türk savaş uçaklarının Ege’de alçak uçuş yaptıklarını ve hava sahasını ihlal ettiğini belirtiyor. Yarın yapılacak Karamanlis-Erdoğan görüşmesinden sonra basın açıklaması yapılması beklenmiyor.

 

Kathimerini Gazetesi tecrübeli bir diplomata dayandırdığı haberinde Batı Trakya’da Müftü Seçimleri konusuna değindi

Kathimerini gazetesi Dışişleri Bakanlığının müftülerin seçimle göreve gelmeleri konusunda bir çalışma ve öneri hazırladığından bahsetti. Tecrübeli bir diplomata dayandırılan habere göre, teklifin ana parametresini seçimle göreve gelecek müftülerin şer’i ve geleneksel hukuka göre yargılama yetkilerinin ellerinden alınması oluşturuyor. Buna Ankara’nın tepki vereceği, ancak AB’nin olumlu yaklaşacağı öngörülüyor. Öneride, müftünün seçimi sürecinde toplumun çoğunluğunun temsil edilme garantisinin sağlandığı vurgulanıyor. Diplomatın ifadesine göre, müftünün sadece erkekler ve her aileden bir temsilci tarafından seçilmesi değil, erkek-kadın ayrımı yapılmadan oluşturulacak ve bütün reşit müslüman cemaatin seçime katılması teklif ediliyor. Seçimin ilgili kanunlara uyulması şartı ve mahkeme temsilcisinin huzurunda gerçekleşmesi de bir diğer koşul olarak dikkat çekiyor.

Hükümetinin dile getirdiği en önemli konulardan birini ise yüzde 60’lık katılım barajı oluşturuyor. Öneriye göre, müftülük seçiminin geçerli olabilmesi, listelere kayıtlı seçmenin yüzde 60’ının oyunu kullanmış olmasına bağlı. Dışişleri Bakanlığı, bu koşulun daha düşük bir oran olan yüzde 40 ile Balkan ülkelerinde uygulandığını belirtiyor. Müftü seçimine ilişkin öneri paketinin Karamanlis-Erdoğan görüşmesinde masaya konabileceği ifade ediliyor.

Türk-Yunan ilişkilerinde uzman kaynaklar, Karamanlis-Erdoğan görüşmesinden kaçak göçmenler sorunu dışında ciddi açılımlara yol açacak başka bir gelişmenin beklenmediğini belirtiyorlar. Ayrıca Batı Trakya’da Müftülük seçimleri için şer’i yetkilerin kaldırılması şartının sadece Türkiye değil, azınlık tarafından da kabul görmesinin mümkün olmadığı ve bu konuda gereksiz kamuoyunun yanıltıldığını belirtiyorlar. Karamanlis-Erdoğan görüşmesinden müftülük konusunda kısa vadeli bir yeni düzenleme beklenmiyor.


Elefteros Tipos Gazetesi "BEKLENTİLER DÜŞÜK" yorumunu yaptı

Hükümet yanlısı Elefteros Tipos gazetesi, Yeni Akropolis Müzesi’nin açılış töreni vesilesiyle gerçekleşecek olan Karamanlis-Erdoğan görüşmesinin geleneksel bir havada geçeceğini yazdı. Görüşmeden çıkacak sonuç konusunda "Beklentilerin az olduğunu" yazan gazete, görüşmenin başka bir zamanda yapılması durumunda gündemin ilk maddesi olabilecekken, hükümet tarafından çok fazla gündeme getirilmediği yorumunda bulundu.

Görüşmede Karamanlis, son haftalarda ülke gündemini işgal eden kaçak göçmenlerle mücadele konusunda Erdoğan’dan işbirliği talebinde bulunacak. Karamanlis, Ankara’nın iki ülke arasında imzalanan "kaçak göçmenlerin iadesi anlaşmasına" uymasını isteyecek. Gazete, Türkiye’nin Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden faaliyete geçmesine olumlu yaklaştığını, buna karşılık Trakya’da müftü seçimi istediğini dile getirdi.

*
Tayyip Erdoğan, Atina’ya Başbakan sıfatıyla ilk ziyaretini 6 – 7 Mayıs 2004 tarihlerinde gerçekleştirmiş, 8 Mayıs’ta ise Batı Trakya’ya 52 yıl aradan sonra Türkiye’den en üst düzeydeki ziyareti yapmıştı. Erdoğan, Atina’ya ikinci defa 2004 yılında Olimpiyat Oyunları’nın açılış törenleri için gelmişti. Başbakan Karamanlis ise 2008 yılında 49 yıl aradan sonra Ankara’yı ziyaret eden ilk Yunan başbakan olmuştu. 

 

Kaynak: Azinlikca Dergisi

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Çok Yükle admin
Daha Fazla Yük Haberler

İlginizi Çekebilir

İSKEÇE MUZAFFER SALİHOĞLU AZINLIK ORTAOKULU VE LİSESİ MÜTEVELLİ HEYETİ VE OKUL AİLE BİRLİĞİ’ Nİ MİSAFİR ETTİK

Batı Trakya’ da zorlu ve baskılar altında geçen 2018-2019 öğretim dönemini başarılı …