Ana Sayfa Gümrük – Trafik

Gümrük – Trafik

YOL  GÜZERGAHI

Bursa’ dan Batı Trakya’ ya Bursa, Karacabey, Bandırma, Biga, Lapseki, Gelıbolu, Keşan istikameti izlenerek ulaşılabilmektedir. Bursa’ dan Dedeağaç E-90 karayolu üzerinden 384 KM, Bursa’ dan Gümülcine E-90 karayolu üzerinden 434 KM, Bursa’ dan İskeçe E-90 karayolu üzerinden 480KM mesafede bulunmaktadır.

GÜMRÜK

Yunanistan’a girişte ve çıkışta hemşehrilerimizim beraberlerinde bulunan döviz ve/veya çek, senet, bono, tahvil gibi değerli kağıt miktarında herhangi bir kısıtlama bulunmamakla birlikte, 10.000 (on bin) Euro’yu geçen döviz ve/veya çek, senet, bono, tahvil gibi değerli kağıtların gümrük kontrolleri esnasında Yunan makamlarına beyan edilmesi zorunludur. Beyan edilen meblağ, Yunan makamlarınca herhangi bir kesintiye tabi tutulmamaktadır.

Öte yandan, Yunanistan’a giriş ve çıkışta beyan edilmeyen 10.000 Euro ve üzeri döviz ve/veya çek, senet, bono, tahvil vb. değerli kağıtlar gümrük kontrolleri sırasında tespit edildiği takdirde, önce el konulmakta, meblağına göre çeşitli oranlarda vergi kesintisi yapılmakta, geri kalan miktarın kişiye iade edilip edilmeyeceğine ise yapılan araştırma sonunda karar verilmekte ve iadesi uzun zaman alabilmektedir.

Türkiye’ den yolculuklarda Yunanistan’ın giriş yapılan ilk AB ülkesi olması halinde, kişisel kullanım amacı dışında ülkeye sokulduğu izlenimi uyandıran ve değeri 200 Euro’yu aşan eşyalardan gümrük vergisi alınmaktadır. Bu sınır, 15 yaş altındaki kişiler için 100 Euro’dur. Kişi başına 1 litre alkollü içki ile 2 paket sigara gümrüğe tabi değildir. Ateşli silahlar, patlayıcı ve silah yapımında kullanılan kimyevi maddeler ile uyuşturucu maddelerin ülkeye sokulması yasaktır.

Türkiye’ den  Yunanistan’a sokulacak evcil hayvanlar için aşı defterinin yanı sıra, kuduz aşısı tarihinden 30 gün sonra yapılacak kuduz testinin sonucunu gösterir belge istenmektedir. Ayrıca, kedi ve köpeklerin mikroçip taşıması ve 7 aydan küçük olmaması gerekmektedir. Kuş türlerinin (papağan dahil) Yunanistan’a sokulması ise kuş gribi salgınından sonra yasaklanmıştır.

Türkiye’ den  Yunanistan’a her türlü zirai ve hayvansal ilaç sokulması yasaktır. Aynı şekilde tarımsal ve ticari amaçlı bitki fidanlarının da Yunanistan’ a sokulabilmesi çok katı kurallara bağlanmış olup bu kurallara uymayanlar hakkında yüklü miktarda idari para cezalarının uygulanması yoluna gidilmektedir.

KARAYOLLARININ DURUMU  VE TRAFİK CEZALARI

Polis trafik ekipleri, otoyol boyunca muhtelif noktalarda bulunan radarlara yakalanan sürücülere, uyruğuna bakmaksızın ceza kesmekte müsamahasız davranmaktadırlar. Otoyol boyunca 120 km/saat olan hız sınırına uyulması önem arz etmektedir.

30.03.2018 tarih ve 4530/2018 sayılı yeni trafik kanununa ve ek düzenlemeye göre, trafik cezaları ve hapis cezası öngörülen trafik suçları ile kazaya sebebiyet verme durumunda uygulanan mevzuat ve yaptırımlar şu şekilde sıralanmaktadır:

-Aşırı hız: Aşırı hız halinde para cezası, azami hızdan saatte 20 km’ye kadar fazla hızla gidilmesi halinde 20.- Euro’dur. Azami hızdan saatte 20 km’den fazla hızla gidilmesi halinde 50 .- Euro para cezası tahsil edilmektedir. Azami hızdan 30 km’den fazla gidilmesi halinde 175.-Euro para cezası tahsil edilmekte ve ehliyet 60 gün süreyle alıkonulmaktadır.

-Kırmızı ışık ihlali : 700.- Euro para cezası– 60 gün süreyle ehliyet, 20 gün süreyle ruhsat alıkonulması

-Hatalı sollama yapmak : 700.- Euro para cezası, ehliyetin ve plakanın 10 gün alıkonulması

-Emniyet kemeri takmamak : 150.- Euro para cezası – 60 gün süreyle ehliyetin ve ruhsatın alıkonulması.

-Park yasağı ihlali : 40.- Euro –ehliyet ve plakanın 20 gün süreyle alıkonulması/trafiğe engel teşkil etmesi halinde aracın uzaklaştırılması.

-Park halindeki bir aracın yanına park ederek ikinci bir sıra oluşturmak: 20 Euro para cezası–Ehliyet ve plakanın 10 gün alıkonulması

-Alkollü araç kullanmak: Kanında 0,50-0,80 promil oranında alkol bulunan sürücüler 100 Euro para cezasına çarptırılmakta ve aracın trafiğe çıkmasına izin verilmemektedir. Kanında 0,80-1,10 promil oranında alkol bulunan sürücüler 350 Euro para cezasına çarptırılmakta ve 90 gün ehliyete el konulmakta olup, aracın trafiğe çıkmasına izin verilmemektedir. Kanında alkol oranının 1,10 promilin üstünde olduğu hallerde sürücü 1200 Euro para cezası ile cezalandırılmakta, asgari 2 ay hapis cezasına çarptırılmakta, 180 gün ehliyete, 10 gün ila 6 aya kadar da plakaya el konulmaktadır.

Yoruma Kapalı!