”Dış Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı” kuruluyor

Devlet Bakanı Faruk Çelik, soydaşlar ve akraba toplulukları için bir başkanlık kuracaklarını bildirerek, "Başkanlık, Dış Türkler ve Akraba Topluluklarına yönelik bir anlamda diaspora, Türkiye’nin diasporası diyebileceğimiz bir yapılanma" dedi.

Bakan Çelik, 50 yıllık işçi göçü sonucunda bugün artık bulundukları ülkelerde kalıcı olan 5 milyona yakın Türk vatandaşı olduğunu belirtti.

Yurt dışındaki vatandaşların, yaşadıkları ülkelere ve Türkiye’ye ekonomik ve sosyal katkılarının göz ardı edilemeyeceğine işaret eden Çelik, bu vatandaşlara sahip çıkmak için pek çok kurumun sorumluluğu olduğunu ancak vatandaşların muhatap olacağı, tek telefonla ulaşabilecekleri bir birimin bulunmadığını dile getirdi.

Dış Türkler ve akraba toplulukları için de hassasiyet ve özene ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, bu bölgelerdeki hizmetlerin daha ayrıntılı bir şekilde ele alındığı, planlama ve koordinasyonun sağlandığı, kurumsal hafızanın oluşması ve sürekliliğin temini için ülke ve bölge masalarının bulunduğu bir başkanlığa ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Bu çerçevede, "Dış Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı" adıyla bir kurum oluşturacaklarını belirten Çelik, yasa tasarısını Başbakanlığa sunduklarını bildirdi.

Kurumun bir başkan, 2 başkan yardımcısı, 5 daire başkanlığı, 3 kurul ve uzmanlıklardan oluşan bir yapıyı teşkil ettiğini anlatan Çelik, kuracakları başkanlığın "bürokratik ve hantallıktan uzak, uzmanlık ve dinamizmin öncelendiği bir yapı" olacağını söyledi.

Başkanlıkla, hem yurt dışında yaşayan vatandaşların hakları nı korumayı, yaşam kalitelerini artırmayı, yaşadıkları yerde organize olmalarını sağ lamayı, hem de soydaş ve akraba topluluklarıyla sosyal, ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesini amaçladıklarını anlatan Bakan Çelik, "Başkanlık, dış Türkler ve akraba topluluklarına yönelik bir anlamda diaspora, Türkiye’nin diasporası diyebileceğimiz bir yapılanma. Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar hem soydaşların hem de akraba toplulukların bulunduğu bir coğrafyaya parçalı, klasik bir dışa bakış mantığıyla hizmet sunmanın yeterli olmadığına inanıyorum" diye konuştu.

Başkanlıkta akraba topluluklarına ve soydaşlara yönelik yerli ve yabancı uzmanların çalışacağı ülke ve bölge masaları oluşturacaklarını kaydeden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bakanlıkların ya da siyasi iktidarların devir tesliminde de ciddi bilgilerin yeni bakanlara devredildiği bir başkanlık olacak. Yani rastgele bir yöneliş, bu coğrafyada rastgele bir siyasi çalışma değil, yıllara dayanan altyapısı, sık değişmeyen hedefleri olan bir çalışmanın yapılaca ğı başkanlık olacak. Son Balkan ve Kafkasya ziyaretlerimizde de bu eksiklikleri gördük. O nedenle bu çalışmayı çok önemsiyoruz.
Gerek Milli Eğitim, gerek Dışişleri Bakanlığı, gerekse bizim bakanlığımız güzel çalışmalar yapmış ancak dünyanın 190-200 ülkesiyle ilişkileri s ürdürürken akraba topluluklarındaki özeni belki kaçırdığımız anlar oluyor, oradaki hassasiyetleri, ayrıntıları, nüansı yakalamada zorluk çektiğimiz zamanlar oluyor. Bunların kaçırılmaması gerekiyor. Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), dış Türkler ve akraba topluluklarının bulunduğu coğrafyaya iktisadi kalkınma sağlıyor, bu başkanlık ise siyasi ve adeta gelecekle bağlantı kuracak bir yapılanmayı getiriyor. Kişilere bağlı bir yönetim anlayışından, sistemli, düzenli bir yönetim anlayışını sağlıyor."

Türkiye’de şimdiye kadar farklı kurumlar tarafından 5 farklı şekilde yurt dışından öğrenci getirildiğini ve Büyük Öğrenci Projesi kapsamında Tü rkiye’de 40 binin üzerinde öğrencinin eğitim gördüğünü anlatan Bakan Çelik, ancak farkl ı birimlerce yürütülen çalışmalarda ortak politika oluşturulamadığını ve ulaşılmak istenen bir hedef konulamadığını ifade etti.

Bakan Çelik, 1992’den beri bu konuda 132 milyon dolar harcandığını, bu harcamalar sonunda bugüne kadar bir hedefe ulaşılamadığını dile getirerek, "Sadece öğrenciler getirilmiş ancak öğrenim gören öğrencilerle şu anda bir bağ bile mevcut değil" dedi.
"Yetiştirip, burs verdiğimiz, imkan harcadığımız bu gençlerle bağlantıyı koparmamak önemli" diyen Çelik, kurulacak başkanlıkla bu öğrencilere ilişkin bilgilerin de bir elde toplanacağını, Türkiye’ye hangi ülkelerden kaç öğrenci gelmiş, hangi görevlerde bulunuyorlar gibi bilgilerin ülke masalarından takip edileceğini bildirdi.

Kaynak: Zaman Gazetesi

 

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Çok Yükle admin
Daha Fazla Yük Haberler

İlginizi Çekebilir

İSKEÇE MUZAFFER SALİHOĞLU AZINLIK ORTAOKULU VE LİSESİ MÜTEVELLİ HEYETİ VE OKUL AİLE BİRLİĞİ’ Nİ MİSAFİR ETTİK

Batı Trakya’ da zorlu ve baskılar altında geçen 2018-2019 öğretim dönemini başarılı …