Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhaneddin Hakgüder ile Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun da eşlik ettiği heyeti, Çankaya Köşkü’nde kabul etti.Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hakgüder, derneğin kuruluşu, tarihçesi, yapısı, üyelik durumu ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi ve Batı Trakya Türklerinin karşı karşıya bulunduğu sorunları tüm boyutlarıyla anlattı.
Genel Başkan Av.Burhaneddin Hakgüder, Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan’da kendilerine yönelik insan hakları ihlallerinin halen devam ettiğini dile getirdi. Yunanistan’da Türkler’in yaşadıkları sorunları Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’e sunduklarını belirten Hakgüder, bu sorunlar arasında Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Lozan Antlaşması’ndan kaynaklanan azınlık hakları çerçevesinde eğitim başta olmak üzere, etnik kimliğin inkarına dayalı olarak Türk derneklerine yönelik baskılar, ifade özgürlüğünün kısıtlanması, ayrımcılık nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntılar, vakıflar ve müftülükler konusu, 19.madde mağdurlarının giderilmeyen mağduriyeti, ve son zamanlarda ekonomik sıkıntıyla boğuşan Yunanistan’da yükselen milliyetçi yaklaşımlarla Türk Azınlığa yönelen diğer baskılar ve saldırılar hakkında bilgi verdiğini söyledi.
Hakgüder, Yunanistan’da Türk Azınlığın yaşadığı Batı Trakya Bölgesinde son zamanlarda yaşanan ekonomik buhranla birlikte toplum huzurunu bozmaya yönelik aşırı milliyetçilik hareketlenmelerinin çok sık görüldüğünü de sözlerine ekledi. Aynı zamanda Batı Trakya’da Türk işadamlarının herhangi bir yatırım yapmasına izin verilmediğini dile getiren Hakgüder, "Böyle yatırımımlar hem Türkler hem de Yunanlılar için fayda sağlayacaktır" dedi. Dileğimiz Yunanistan’ın ekonomik sıkıntılardan bir an önce sıyrılmasıdır. Bu ekonomik şartlar azınlığımızı çoğunluğa göre misliyle sıkıntıya sokmuştur dedi.
Ayrıca Gül’e vermek üzere hazırladıkları raporda Türkiye’de eğitim görmek isteyen ancak yüksek harçlar yüzünden eğitim göremeyen gençlerin durumları hakkında bilgilerin yer aldığını belirten Hakgüder, yurtdışından gelen öğrenciler için belirlenen harç bedellerinin zaten ekonomik olarak büyük sıkıntı içinde olan Batı Trakya’dan gelen öğrenciler için uygulanmamasını istediklerini söyledi.
Oturma ve çalışma izinleri konusunda Avrupa Birliği’ne uyum sağlamak üzere yapılan mevzuat değişiklikleri nedeniyle zaman zaman yaşanan sıkıntıların giderilmesi konusunda taleplerinin de olduğunu belirten Hakgüder, bu konularda yaşanan sorunlara kısmen çözümlerin sağlandığını ancak devam eden sorunlar açısından bu sürecinde hızlandırılmasının önemli olduğunu belirtti. Özellikle elektronik randevu sistemi nedeniyle yaşanan sıkıntının ivedilikle halledileceğini düşündüğünü belirtti.
Daha önce yaptıkları girişimlerle öğrenciler açısından yaşanan uzun süreli randevular ve birikim sorunun halledildiğini bundan sonraki aşamada da diğer birikmiş randevuların eritileceğini belirtti.Hakgüder, verdikleri raporda, annesi babası yurtdışında kalmış ama kendileri Türk vatandaşı olmuş kişilerin yardıma muhtaç ailelerine Türkiye’de bakmak istediklerinde anne babanın sağlık hizmetlerini devletin karşılamadığını söyledi. Bu konuda da yeni bir düzenleme yapılması talebinde bulunduklarını söyledi.
Sayın Abdullah Gül bizlere olan özel ilgisini hiçbir zaman esirgememiştir görüşmemizde de bunu defaatle ifade etmiştir. Ayrıca derneğimizin de tüm dış Türk derneklerine örnek olacak bir birliktelik ve tek çatı kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürmesini takdirle izlediğini belirtmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu değerlendirmesi bizim için büyük bir onur olmuştur. Bugün yansıttığımız ve çözüm önerileri sunduğumuz sorunlar hakkında da kısa sürede sonuçların alınacağını ümit ediyoruz dedi.
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av.Burhaneddin Hakgüder dernek tarafından düzenlenen ve geçmiş yıllarda birbirinden değerli kişilere sunulan Dr.Sadık Ahmet Dostluk ve Barış Ödülünü 2013 yılında Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e takdim edeceklerini bunu da Sayın Cumhurbaşkanı Gül’e arz ettiklerini belirtti.
“BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞININ DURUMUNU YAKINDAN İZLİYORUM”
Cumhurbaşkanı Gül, Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarını yakından bildiğini ve izlediğini, Türk makamlarının, azınlığın mevcut sorunlarının aşılması konusunda Yunan makamlarıyla istişare halinde çalışmaya devam edeceğini belirtti. Temel hedefimizin tüm azınlıkların ilgili ülkeler arasında bir dostluk köprüsü olarak işlev görmeleri olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu düşüncelerle Batı Trakyalı tüm kardeşlerimizi muhabbetle selamladığını söyledi.