Davutoğlu, Bakoyanni ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile bir araya geldi.

Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın rahatsızlığı nedeniyle Atina ziyaretini iptal etmesinden 1 hafta sonra Yunanistan’da.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gayri resmi Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Yunanistan’ın Korfu adasında bulunan Davutoğlu, ikili temasları çerçevesinde, Bakoyanni ile de bir görüşme yaptı.

Korfu’daki çalışmalarının ardından Türk basın mensuplarına konuşan Davutoğlu, Bakoyanni ile Dışişleri Bakanlığı görevine başladıktan sonra ilk kez bir araya geldiğini, Yunanlı Bakan ile samimi ve görüşlerin net ve açık biçimde ortaya konduğu uzun bir görüşme yaptıklarını belirtti.

Davutoğlu, Bakoyani ile Türk-Yunan ilişkilerinden kriz riski olan konuların öne çıkarılması ya da günlük konular üzerinde tartışmaya girmek yerine, iki ülke arasında üst düzey bir diyalogla ortak çıkar alanlarına yoğunlaşılması üzerinde durduklarını söyledi.

Taraflar arasında doğal olarak görüş ayrılıkları bulunduğunu belirten ve Ege örneğini veren Davutoğlu, tarafların birbirlerinin pozisyonlarını bilmeleri ve saygı göstermeleri gerektiğini vurguladı.

"Kıbrıs’ı da konuştuk"

Bu konuların bir anda çözülebilir nitelikte olmadığına işaret etti. Davutoğlu, azınlıkların iki ülke arasında köprü işlevi görmeleri gerektiğini ve bu rolün güçlendirilmesi yönünde yaklaşım sergilenmesi gereğini de kaydetti.

Görüşmede, Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını belirten Davutoğlu, her iki ülkenin de müzakere sürecini desteklediğini söyledi.

Bakoyanni’ye, Atina’nın, Türkiye’ye AB sürecinde verdiği destek için teşekkür ettiğini açıklayan Davutoğlu görüşmede, kaçak göçmen konusunun gündeme geldiğini belirterek, bu konunun bir Türk-Yunan meselesi olmadığının altını çizdi.

Davutoğlu, "Bu insanlar, Türk vatandaşı olsalar konu Türkiye’nin sorunu olurdu. Yunan vatandaşı olsalar, Yunanistan’ın sorunu olurdu. Ama değiller. Kaldı ki ne Türkiye ne de Yunanistan hedef ülke değil. Gitmek istedikleri yerler farklı. Transit ülkeleriz. Bizler yol üzerinde mağdur olan iki ülkeyiz. Bir insanlık suçu olan bu konu küresel bir meseledir ve bu biçimde ele alınmalıdır. Biz bu konuda ikili düzeyde her türlü işbirliğini tabii ki yapacağız" diye konuştu.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin bir tarafın talep ettiği diğer tarafın cevap verdiği gibi bir görünümü olmadığını söyleyen Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis arasındaki dostluk sayesinde masada sert aktörlerin bulunduğu bir ortam bulunmadığını kaydetti.

Davutoğlu, Bakoyanni ile görüşmelerinin çok uluslu bir toplantıya katılım vesilesiyle yapıldığını, yakında Ankara’ya beklediği Yunanlı Bakan ile daha detaylı görüşme yapma fırsatı bulacaklarını açıkladı.

Nalbantyan ile görüştü

Bu arada, Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan ile resmi akşam yemeğinde ayaküstü bir görüşme yapma imkanı bulduklarını belirten Davutoğlu, görüşme trafiğinin yoğunluğu nedeniyle Ermeni Bakan ile daha sonra bir araya gelemediklerini söyledi.

Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi yönündeki yaklaşımında kararlı olduğunu kaydeden Davutoğlu, bu yaklaşımın Türkiye’nin komşularıyla sıfır sorun genel vizyonu perspektifi ile uyum içinde olduğuna dikkati çekti.

Türkiye’nin, Kafkaslar için perspektifinin sürdürülebilir refah, güvenlik ve barış ortamı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bu yönde tek taraflı çabalar yerine, tüm tarafların çaba harcamasının çok kısa zamanda olumlu sonuçlar sağlayacağını belirtti.

Gazetecilerin soruları üzerine Türk-Ermeni yakınlaşmasında rol oynayan İsviçre’nin Dışişleri Bakanı ile görüşmesinde de konuyu ele aldıklarını kaydeden Davutoğlu, ısrarlı soruları "Bu süreci basın üzerinden yürütmeyi doğru bulmuyoruz" diye yanıtladı.

Davutoğlu, Türkiye’nin bu sürece ilişkin kararlılığının da altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO-Rusya Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Gayrıresmi Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere geldiği Yunanistan’ın Korfu adasındaki temaslarını tamamlayarak, İstanbul’a hareket etti.

Davutoğlu, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Araz Azimov, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James Steinberg, İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos Cuyaube ve İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey ile bir araya geldi.

 

Kaynak : CNN Türk

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Çok Yükle admin
Daha Fazla Yük Haberler

İlginizi Çekebilir

İSKEÇE MUZAFFER SALİHOĞLU AZINLIK ORTAOKULU VE LİSESİ MÜTEVELLİ HEYETİ VE OKUL AİLE BİRLİĞİ’ Nİ MİSAFİR ETTİK

Batı Trakya’ da zorlu ve baskılar altında geçen 2018-2019 öğretim dönemini başarılı …