İKÖ’den Yunanistan’a çağrı: “Seçilmiş müftüleri tanıyın”

Suriye’nin başkenti Şam’da düzenlenen 36’ıncı İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) toplantısında Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarıyla ilgili önemli kararlar alındı. İKÖ’ye üye olmayan devletlerde yaşayan Müslüman azınlıkların durumu ile ilgili 14 sayfalık karar metninde, Batı Trakya’ya iki sayfa ayrıldı.

İKÖ, seçilmiş müftülerin derhal tanınması, vakıf mallarının adil bir şekilde yönetilmesi için vakıf seçimlerinin yapılması, 240 imam yasasının hükümet tarafından geri çekilmesi ve AİHM’nin azınlık dernekleri lehine verdiği kararların uygulaması ile ilgili Yunanistan’a çağrıda bulundu.

Aynı karar metninde, İKÖ’nün Yunanistan’a yaptığı çağrı çerçevesinde dile getirilen tavsiyelerin uygulanıp uygulanmadığı ile ilgili bir raporun, İKÖ Genel Sekreteri tarafından hazırlanmasının ve 37’inci İKÖ Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda sunulmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

BATI TRAKYA MÜSLÜMAN TÜRK AZINLIĞININ DURUMU

23-25 Mayıs tarihleri arasında Şam’da gerçekleşen 36’ıncı toplantıda İKÖ’ye üye olmayan devletlerde yaşayan Müslüman azınlıklarla ilgili 14 sayfalık bir karar metni yayınlandı.

Karar metninde İKÖ’ye üye olmayan ülkelerde yaşayan Müslüman cemaat ve azınlıkların bütün haklarının garanti altına alınması, Güney Filipinler ve Myanmar’daki Müslümanların durumu ile Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının sorunlarına yer verildi.
İKÖ’nün iki sayfa ayırdığı Batı Tarkya Türk Azınılğı ile ilgili karar metninde Yunanistan’da yaşayan bütün Müslümanların ve Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın İslam dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğu ifade edildi.

Karar metninde Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın uluslararası insan ve azınlık hakları koruma mekanizmalarından ve Lozan Barış Antlaşması’ndan doğan Türk dilini kullanma, din özgürlüğü ve kendi temsilcilerini özgürce şeçme hakkının bulunduğu hatırlatıldı.
İKÖ, 3/36/2009 sayılı karar metninde Yunanistan’a Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın ikili ve uluslararası antlaşmalar gereği milli kimliğini tanımaya çağırısında bulundu.

Halkın seçmiş olduğu İskeçe ve Gümülcine müftülerinin devlet tarafından tanınması gerektiği belirtilen karar metninde, vakıf mallarının daha adil bir şekilde yönetilmesi için seçimlerin yapılması ve vakıfların seçilmiş müftülerin denetimine bırakılması gerektiği belirtildi. Aynı maddede vakıf seçimlerini öngören yasanın azınlığın da kabul edebileceği bir şekil alması için hükümetten gereken değişiklerin yapılması istendi.

AİHM KARARLARINA SAYGI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin azınlık dernekleri lehine verdiği kararların Yunanistan tarafından uygulanması istenen karar metninde, AİHM’nin azınlığın en eski derneklerinden biri olan İskeçe Türk Birliği lehine verdiği kararın mutlaka uygulanması gerektiği belirtildi. İsminde Türk veya Azınlık kelimesini içeren derneklerin Yunanistan Mahkemeleri tarafından kapatılması veya kurulmasına izin verilmemesinin kabul edilemez haksız bir uygulama olarak değerlendirildi.

Irkçı 19’uncu madde yüzünden vatandaşlığını kaybedenlere vatandaşlıklarının mutlaka iade edilmesi gerektiği vurgulanan karar metninde, Batı Trakya’daki cami ve mezarlıklara yapılan saldırıların yerinde tespit edilmesi ve konuyla ilgili bir raporun hazırlanması istendi. Hazırlanacak raporun da 37’inci İKÖ Dışişleri Bakanları Toplantısı’na sunulmasının kararlaştırıldığı ifade edildi.

Aynı karar metninde, İKÖ’nün Yunanistan’a yaptığı çağrı çerçevesinde dile getirilen tavsiyelerin uygulanıp uygulanmadığı ile ilgili raporun, İKÖ Genel Sekreteri tarafından hazırlanmasının ve 37’inci İKÖ Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda sunulmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

57 ülkenin katılımı ile gerçekleşen toplantı süresince bölgesel ve uluslararası sorunlar ele alınırken, Ortadoğu barış süreci, Irak, Afganistan ve Pakistan’daki son gelişmeler de masaya yatırıldı.

İKÖ’ye üye Dışişleri Bakanlarının katıldığı ve 3 gün süren toplantıda bölgesel ve uluslararası konuların yanı sıra İKÖ’nün 40’ıncı kuruluş yıl dönümü ile ilgili yapılacak faaliyetler de değerlendirildi.

Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun temsil ettiği toplantıda İslam ülkelerinde istikrarın sağlanması, bölgesel konular ile insan hakları, kadın hakları, demokratikleşme ve İslamofobi konuları ele alındı. Davutoğlu yaptığı konuşmada, Batı Trakya Türkleri’nin sorunlarına da değindi.

Birleşmiş Milletlerden sonra ikinci büyük uluslararası örgüt olan ve 57 ülkenin üye olduğu İKÖ, 25 Eylül 1969 yılında Fas’ın başkenti Rabat’ta kuruldu. 

 

Kaynak: Gündem Gazetesi

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Çok Yükle admin
Daha Fazla Yük Haberler

İlginizi Çekebilir

İSKEÇE MUZAFFER SALİHOĞLU AZINLIK ORTAOKULU VE LİSESİ MÜTEVELLİ HEYETİ VE OKUL AİLE BİRLİĞİ’ Nİ MİSAFİR ETTİK

Batı Trakya’ da zorlu ve baskılar altında geçen 2018-2019 öğretim dönemini başarılı …