Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 5 müjde
-Vatandaşlık kabulünde turistik ve öğrenci ikametleri de 5 yıllık süre kapsamına alındı.
-Birinci derece akraba ve vatansızlar 5 yıllık ikamet şartı aranmadan vatandaşlık alabilecek.
-Türk soyluların tamamı ayda 53 TL ödeyerek Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına girebilecek.
-Batı Trakya, Bulgaristan ve Balkanlardan gelenlere, talepleri halinde 15 gün içinde çalışma izni verilecek.
-Üniversite harçları, denklik ve diplomalar konusunda yaşanan sorunlar en kısa sürede çözülecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca düzenlenen ‘Rumeli-Balkan Buluşması’nda soydaşları ve temsilcilerini kabul etti. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezinoğlu’nun konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine ‘Rumeli-Balkan Buluşması’nın hayırlı olmasını diliyorum, organizasyonda emeği geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başta olmak üzere, herkese teşekkür ediyorum” diyerek başladı. Batı Trakya, Bulgaristan ve Balkanlardan gelenlerin Türkiye’nin göçmeni değil, asli evladı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığının, beş ilde düzenlediği çalıştaylar ve diğer kurumlarla gerçekleştirdiği ortak faaliyetlerle, sorunların çözümü konusunda önemli mesafe kat ettiğini vurguladı.
ÖNEMLİ GELİŞMELERİ SIRALADI
Erdoğan, şöyle devam etti: ”Bu çerçevede Türk vatandaşlığına kabulle ilgili, önceden başvuru süresinden sayılmayan vizeler (Turistik ve Öğrenci İkametleri) 5 yıllık süre kapsamına alındı. İkamet izni ile ilgili sıkıntılar büyük ölçüde çözüldü. Vatandaşlık kazanamamış birinci derece akraba ve vatansız statüsünde olanlar konusunda ise istisnai bir uygulama yoluna gidildi. Bu kişiler 5 yıllık ikamet şartı aranmadan Türk vatandaşlığına kabul edilecek. Bir başka önemli gelişme; birinci derece yakınları vatandaşımız olduğu halde, ülkemizde ikamet etmeyenlerin 53 lira gibi cüzi bir prim ödemesiyle genel sağlık sigortası kapsamına alınmasıdır. Bu haktan, ülkemizde herhangi bir yakını olmadığı halde, Etabli belgesi ile bakanlıktan muafiyet belgesi alanlar da yararlanabilecektir. Böylece ülkemizle irtibatı olan tüm kardeşlerimizin sağlık kuruluşlarımızın hizmetlerinden faydalanabilmesini de sağlamış olduk. Batı Trakya, Bulgaristan ve Balkanlardan gelenlere, talepleri halinde 15 gün içinde çalışma izni verilecek. Geleceğin teminatı olan genç nesillere destek olmayı, onların her açından en iyi şekilde yetişmesini sağlamak için gerekeni yapmayı sürdüreceğiz. Harçlar, denklik ve diplomalar konusunda yaşanan sorunların en kısa sürede çözüleceğini ümit ediyorum, gerekli talimatları verdik. Tüm bu çalışmalarda emeği olan Başbakan Yardımcısına, bakana ve ekip arkadaşlarına, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara şükranlarımı sunuyorum.”
KİMSENİN TOPRAĞINDA GÖZÜMÜZ YOK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bugünlere gelmesini, Rumeli ve Balkanlar başta olmak üzere, ülkenin bulunduğu coğrafyanın dört bir yanından hicret ederek, kendilerine Türkiye’de yeni bir hayat kuranların emeklerine borçlu olduklarını kaydetti. Ortak kader ve tarih birlikteliğinin önemine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi: ”2023 hedeflerimiz, kendimizle beraber tüm kardeşlerimizin de huzuru, güvenliği, refahı, istikbali için 2023 ve 2071 vizyonlarımızı, coğrafyamızın her köşesindeki kardeşlerimizle ortak hayallerimiz üzerine inşa ediyoruz. Bizim kimsenin toprağında, egemenliğinde gözümüz yok. Biz kardeşlerimizin, soydaşlarımızın tüm mağdur ve mazlumların haklarının, hukuklarının korunması için mücadele veriyoruz.”
HİÇBİR KARDEŞİMİZDEN VAZGEÇEMEYİZ
Konuşmasını, ”Aslında bu mücadele bizimle birlikte tüm insanlığın ortak görevidir ama söz konusu Müslüman olunca, söz konusu Türk olunca maalesef dünyanın pek çok yerinde gözlerin yumulduğuna, kulakların tıkandığına, kalplerin karardığına şahit oluyoruz. Biz asla böyle davranamayız. İnsan, yüreğinin bir kısmından, kolunun, bacağının, gözünün, kulağının birinden vazgeçer mi? Biz de Rumeli ve Balkanlar başta olmak üzere, hiçbir kardeşimizden vazgeçmeyiz, vazgeçemeyiz” sözleriyle sürdüren Erdoğan, bir Rumeli türküsündeki ”Benim bugün ahım var, gamım, efkarım var. Bilmiş olsan, görmüş olsan altın gibi yarim var” cümlelerini hatırlattı. Erdoğan, ”Gamımız, efkarımız da olsa biz biliyoruz ki Rumeli de Balkanlar’da ve hatta Avrupa’da altın gibi soydaşlarımız, kardeşlerimiz var” dedi.
BTTDD BURSA ŞUBESİ DE KATILDI
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun yanı sıra bazı milletvekillerinin de hazır bulunduğu ‘Rumeli-Balkan Buluşması’nda, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Genel Başkanı Av. Necmettin Hüseyin, BTTDD Bursa Şube Başkanı Dr. Ali Emin Latif, İzmir Şube Başkanı Mümin Durmuş, Soma Şube Başkanı Mehmet Akın, BTTDD İzmit Şube Başkanı Lütfü Bodur, BTTDD Zeytinburnu Şube Başkanı Fatih Hacıbedel, BTTDD Üsküdar Şube Başkanı Hasan Küçük, BTTDD Keşan Şube Başkanı İsmail Beyli, BTTDD Küçükçekmece Şube Başkanı H. Vedat Meşeli, BTTDD Adapazarı Şubesi 2. Başkanı Turhan Halil, Konya Temsilcisi Mustafa Salim, Çanakkale Temsilcileri Hamit Giroğlu, Melis Ahmet Mehmet ve Umut Yunus, Bursa Batı Trakya Spor Kulübü Osmangazi Şube Başkanı Av. Orhan Kayalı, İstanbul Batı Trakya Türkleri Spor Kulübü Başkanı Hakan Güler, BATEV Başkanı Selahattin Yıldız, BATÇEV Başkanı Musa Yurt, Batı Trakya Kuran Kursu Derneği Başkanı Hasan Şahin ve toplam 560 Batı Trakya Türkü hazır bulundu. BTTDD Bursa Şubesi de 60 kişilik katılımla organizasyonda yerini aldı.