"Osmanlı Belgelerinde Batı Trakya" adlı kitap T.C.Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı tarafından yayınlandı. Kitapla ilgili BATTAM (Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi) aşağıdaki basın duyurusunu yayınladı:
(Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi)
Almanya-Münih 06. 01. 2010
Sevgili Okuyucular
2010 yılına yeni bir kitapla girmiş olduk. Kitap T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı tarafından Yayım hayatına kazandırılmıştır. Yayın Nu: 107’dir. Proje Yöneticisi T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Sayın Doç. Dr. Yusuf SARINAY.
Kitap, gerçekten Batı Trakya Türkleri ve Batı Trakya Türkleriyle yakından ilgilenen araştırmacıların aradığı ve arzuladığı nitelikte olmuş.
Ümit ediyorum ki bu kitap birçok araştırmacılara ışık tutacak ve daha birçok kitapların yayınlanmasına vesile olacaktır. Ayrıca, kitabın içindeki yer alan belgeleriyle de Batı Trakya’da bugün de var olan Türk varlığını da kanıtlamıştır.
Kitap, 1697–1922 tarihlerine ait 133 adet belgeden meydana gelmiş. Belgeler, İdarî ve Mülkî Düzenlemeler, Siyasî Hayat, Askerî Konular, İktisadî Hayat, Sosyal Hayat, Sağlık, İmar Faaliyetleri, Dinî Hayat, Eğitim ve Vakıf konu başlıklarında kendi içinde kronolojik olarak hazırlanmış.
Batı Trakya’daki Türk varlığına ve tarihî temellerine atıfta bulunacak tarzda ilgi çekici belge örneklerinin seçilmesine büyük özen gösterilmiş. Osmanlı Devleti’nin Batı Trakya şehirlerinde inşa ettirdiği okul, yol, demiryolu, köprü, liman ve suyolu gibi kültür ve imar eserleriyle bölgenin bayındır bir duruma getirildiği görülmektedir.
Osmanlı Devleti’nin Batı Trakya’da bıraktığı vakıf eserlerimize ait belgelerin yanında, Bulgar ve Rum unsurlarına ait kilise ve okul inşası ile bu binalara tamir izinleri verilmesini ihtiva eden belgeler yer almaktadır.
Ayrıca, Batı Trakya şehirlerinden Gümülcine, İskeçe, Dedeğaç, Dimetoka, Sofulu ve Ferecik’e ait fotoğrafların çoğu ilk defa neşredilmiştir. Bu kitap, Türkiye-Yunanistan arası ilişkilerde Batı Trakya Türklerinin bir dostluk köprüsü oluşturacağını ümit ediyoruz.
Kısa adı BATTAM olan Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi olarak, emeği geçenleri kutluyor, bu gibi hizmetlerin devamını bekliyoruz.
Saygılarımızla
Dr. Özkan HÜSEYİN
BATTAM Başkanı
Beynelhalk İlim Merkezi Yunanistan Temsilcisi
Kitap aşağıdaki adreslerde satışa sunulmuştur.
Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı
Ticarethane Sokak No:12 Sultanahmet / İSTANBUL
İvedik Caddesi No: 59 Yenimahalle / ANKARA / Doç. Dr. Yusuf SARINAY
Kaynak: Rodop Rüzgari