Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar, asgari ücretin 2 katı üzerinden, 213 lira ödemek koşuluyla Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınıyor.Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi , SGK İl Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediği “Genel Sağlık Sigortası Uygulamalarında Yabancı Ülke Vatandaşlarının Yapması Gerekenler” konulu panelle, Batı Trakyalı vatandaşları son gelişmeler hakkında bilgilendirdi.
SGK Bursa Hizmet Binasında gerçekleştirilen panele AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, BTTDD Bursa Şube Başkanı Şükrü Köse ve yönetim kurulu üyeleri, SGK İl Müdürlüğü yetkilileri ve çok sayıda Batı Trakyalı vatandaş katıldı.
Toplantının açılışında söz alan BTTDD Bursa Şube Başkanı Şükrü Köse, 01.01.2012 itibariyle yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası uygulamalarında, Türk kökenli yabancı ülke vatandaşlarının bilgilendirilmesinin önemine işaret etti. Yabancı uyruklu, farklı ülke vatandaşı çok sayıda üyeleri bulunduğunu belirten Köse, bu vatandaşlarının, Genel Sağlık Sigortası uygulamaları kapsamında dikkat etmesi gereken hususların büyük önem taşıdığını söyledi.
KÖSE: VATANDAŞLARIMIZ BU KONUDA YETERLİ BİLGİYE SAHİP DEĞİL
Genel Sağlık Sigortası uygulamalarında dikkat etmesi gerekenler noktasında vatandaşların yeterli bilgiye sahip olmadığını kaydeden Köse, “Yapılacaklarla ilgili bir yol haritası belirlemek için çabalarımız sürüyor. Yılbaşından bu yana sıkıntılar yaşıyoruz ve üyelerimizden her gün bilgilendirme talepleri geliyor. Üyelerimizle sürekli bilgi alışverişinde bulunmamıza rağmen, böyle bir panelin düzenlenmesi ihtiyacı doğmuştu. Bu organizasyonla üyelerimiz, Genel Sağlık Sigortası uygulamalarından daha fazla bilgi sahibi olacak” dedi.
ÖZTÜRK: GENEL SAĞLIK SİGORTASI, SUİSTİMALLERİN ÖNÜNE GEÇECEK
Herkse eşit ve kaliteli sağlık hizmeti verilmesinin sosyal devlet gerçeğinin bir gereği olduğunu belirten AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk de, sürdürülebilir, kaliteli sağlık hizmetleri, herkesin kayıt altına alınabilmesi ve yaşanan suistimallerin önüne geçilmesi anlamında Genel Sağlık Sigortası’nın önemli bir araç olduğunu söyledi.
Türkiye’de sağlık hizmetlerinde büyük bir değişim, dönüşüm ve reformların yaşandığını kaydeden Öztürk, “Bürokrasi ile sivil toplum birlikteliğinin en güzel örneklerinden bu toplantıda, vatandaşlarımızın sıkıntılarını çözmek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
ÖDENECEK PRİM ARALIKLARI 35-213 TL ARASI
Panelistlerden SGK Osmangazi Merkez Müdür Yardımcısı İbrahim Bulut, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle Genel Sağlık Sigortası uygulamasının zorunlu hale geldiğini hatırlattı. Sosyal sağlık sigortası olmayan ve Türkiye’de yaşayan herkesin genel sağlık sigortalısı olmak zorunda olduğunu belirten Bulut, “Burada kıstas, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından gelir testlerini yapılıyor. Bu kişiler öncelikle bu vakıflara müracaat ederek, gelir testi talebinde bulunacaklar. Gelir testi sonuçlarına göre primleri devlet tarafından ödenmek üzere ya da 35 lira ile 213 lira arasında değişen oranlarda prim ödemek şartıyla bu ülkede yaşayan herkes Genel Sağlık Sigortası şemsiyesi altına girmiş bulunmakta” dedi.
YABANCI UYRUKLU VATANDAŞLAR 213 LİRA ÖDEYECEK
Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların da, asgari ücretin 2 katı üzerinden yani 213 lira ödemek koşuluyla Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındıkları bilgisini veren Bulut, ancak vatandaşı oldukları ülkelerde hiçbir sosyal güvencelerinin olmaması gerektiğini ifade etti.Diğer panelist SGK Osmangazi Merkez Müdür Yardımcısı Erkan İşçi de, ‘Yurtdışı Hizmet Borçlanması’ konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Toplantının sonunda AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, SGK Bursa İl Müdür Yardımcısı İlhan Küçük’e plaket verirken, Başkan Şükrü Köse de katkılarından ötürü Mustafa Öztürk’e plaket takdim etti.