Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nden Bartholomeos’a tepki

Sayın Bartholomeos’un   Türk-Yunan Dostluğunun gelişmesini engelleme girişimine   iki ülke halkı izin vermeyecektir.

Sayın Bartholomeos’un  23.10.2011 tarihli Hürriyet Gazetesinin Pazar ekin de muhabir Okan Konuralp’le yaptığı röportajında,  Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneğini karalama  ve gerçekleri çarpıtma gayretine girdiğini üzülerek gördük.

Belirtmek isteriz ki, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği 1946 yılında Yunanistan’ın uyguladığı baskılardan kaçarak Türkiye’ye sığınan Batı Trakya Türk Azınlığı mensupları tarafından T.C kanunlarına uygun olarak kurulmuş,  1983 yılından itibaren T.C Bakanlar Kurulu tarafından   kamu yararına çalışan dernekler statüsüne alınmıştır.

Derneğimiz dün olduğu gibi bugünde,hukukun üstünlüğüne,insan temel hak ve özgürlüklerine,din ve vicdan hürriyetine  inanan; 15 şubesi,iki vakfı ve iki spor kulubü  ile birlikte, Batı Trakya Türklerinin hak arama mücadelesini , Türkiye Cumhuriyeti  anayasasına ve kanunlarına uygun hareket ederek,uluslararası hukuk çerçevesinde  savunmaya  devam etmektedir.

Diğer taraftan, son dönemde gerek Yunanistan, gerekse Türkiye’de bulunan birçok kurum ve kuruluşun, birbirine karşı sabır ile, anlayışla yaklaşmaya çalıştığı bir süreçte, sayın Bartolomeos’un dostluğa,iki ülke ilişkilerine ve özellikle iki azınlığa hiçbir katkı sağlamayacak,açıklamalarda bulunması ve bunu yaparken, Türkiye’ de yaşayan büyük  bir camiayı farklı bir yere oturmaya çalışmasını talihsiz bir açıklamadan öte,  bir din adamına yakışmayan tarzda olayların çarpıtılması olarak gördüğümüzü üzülerek belirtmek isteriz.

Sayın  Bartholomeos’un belirttiği gerekçelere dayalı bir olaya Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği hiçbir şekilde karışmadığı gibi,röportajda ismi geçen şahısların da derneğimiz ile ilişkilendirilme gayretine girilmesi de büyük bir yanılgının eseri olsa gerek. Yine  sayın Bartolomeos bu olayı bir dil sürçmesi olarak söylememiş ise, bu tamamen gerçeklerle uzaktan yakından ilgisi olmayan gerçek dışı bir beyanat  olarak  tarihteki yerini alacaktır.

Diğer taraftan, İki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu yönde gelişmesine katkı yapmayacağına inandığımız bu ifadeleri bir kez daha vurgularken ; Eğer sayın  Bartholomeos gerçekten dostluğa, kardeşliğe, insan temel hak ve özgürlüklerine, din ve vicdan hürriyetine inan bir Türk vatandaşı ise,yine kendisinin ropörtajında da kabul ettiği gibi,Türkiye’nin son dönemde  yaptığı olumlu katkılarıda göz önüne alarak, kendisinden Türk kamu oyunun beklediği küçüçük bir jesti birlikte gerçekleştirmeyi öneriyoruz.

“Geliniz  kamuoyunda kin kapısı olarak adlandırılan kapıyı açınız. Bu  kapıdan Batı Trakya Türk Azınlığı ve İstanbul Rum Azınlığı mensupları olarak birlikte geçerek, gerek Yunanistan’daki Müslüman – Türk Azınlığının, gerekse İstanbul Rum Azınlığının   sorunlarını birlikte değerlendirelim, insanlığa, bölgemize ve dünya barışına hizmet edelim.”

Yine belirtmek isteriz ki, Batı Trakya Müslüman-Türk Azınlığı’nın, Yunanistan’ın gerek   Ege , gerek Kıbrıs , gerekse İstanbul Rum Azınlığı için talepleri nedeniyle,  Yunan-Türk ilişkilerinde çıkan sorunlar sonrasında çok büyük bedeller ödediği bilinen gerçeklerdir.Ancak bu sorunlarda iyileşmelerin yaşandığı süreçte, Batı Trakya Türk Azınlığın’ın sorunlarının çözüldüğünden bahsetmek mümkün değildir. Bu gün bizzat sayın Bartholomeos tarafında da Kabul edildiği vechi ile, İstanbul Rum Azınlığının birçok sorunu Türkiye Cumhuriyeti tarafından çözümlenmiş olmasına rağmen, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın ‘’azınlık hakları’’verilmesi konusunda bir nebze ilerleme sağlanamamıştır.

Dün sorunlarının çözümünde Lozan Andlaşmasındaki statü ve mütekabiliyet şartlarının gerekliliğini kamuoyunda dillendiren, gerek Yunan Politikacıları,gerekse Yunan kilisesi üzerinde etkinliği bilinen sayın Bartholomeos’tan, Batı Trakya Müslüman -Türk Azınlığının Vakıf malları, Müftülük konusu,çağdaş eğitim konusunda yaşadığı sorunları , Yunan kamuoyunda bir Türk vatandaşı din adamı olarak dile getirmesi beklenir iken, bu azınlığın göz bebeği saygın kuruluşuna saldırmasını,hedef göstermeyi  tercih etmesini en basitinden talihsizlik olarak nitelemekteyiz.

Batı Trakya Türkleri,hiçbir zaman için İstanbul Rum Azınlığının haklarının kısıtlanması konusunda bir talebi olmadığı gibi,İstanbul Rum Azınlığı’nın hiçbir kurumunu da hedef olarak görmemiştir. Batı Trakya Türkleri Dayanışma  Derneği yönetim kurulu ve üyelerinin Türkiye Cumhuriyetin’e vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesin eşitliğini,Türkiye Cumhuriyetinin uluslararası anlaşmalardan doğan sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmesi talebleri dışında hiçbir talepleri de olmamıştır.!

Bu nedenledir ki,biz Batı Trakyalılar, Türkiye Cumhuriyeti devletinden, ona bağlı tüm  kurum ve kuruluşlarından bizim Lozan anlaşmasından ve  uluslararası anlaşmalardan doğan  haklarımızı savunmalarını talep ettik. Eğer bir gün sayın  Bartholomeos’tan bir talebimiz olur ise onun nedeni de Patrikhaneyi İstanbul’daki Ortodoks Hristiyan vatandaşlarımızın hizmetinde olan bir Türk Kuruluşu olarak bize emanet eden ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ten aldığımız bir emre inancımız nedeniyle yapacağımızı saygı ile kamuoyuna duyururuz.

 

Saygılarımızla,
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Çok Yükle admin
Daha Fazla Yük Haberler

İlginizi Çekebilir

İSKEÇE MUZAFFER SALİHOĞLU AZINLIK ORTAOKULU VE LİSESİ MÜTEVELLİ HEYETİ VE OKUL AİLE BİRLİĞİ’ Nİ MİSAFİR ETTİK

Batı Trakya’ da zorlu ve baskılar altında geçen 2018-2019 öğretim dönemini başarılı …