Kısa adı TDGT olan “Türk Dünyası Gençlik Topluluğu” 6. Gençlik Buluşması 25 – 30 Temmuz 2009 tarihleri arasında Muğla’nın Fethiye ilçesinde gerçekleştirildi. Buluşma nedeniyle açılan stantlarda, Türk Dünyasının geleneksel giysileri tanıtıldı ve Türk Dünyası konulu resim sergisi açıldı. Açılan stantlarda katılımcıların eserleri ve Türk Dünyasının kültürel zenginlikleri sergilendi.
Söz konusu etkinliğe, 18 ülkeden 168 katılımcı, gazeteci ve yazar, çeşitli radyo-TV program yapımcıları ile devlet adamları iştirak ettiler.
(Almanya, Doğu Türkistan, Bulgaristan, Irak, Suriye, İran, Afganistan, Moğolistan, Kazakistan, Kırım, Özbekistan, Makedonya, Yunanistan-Batı Trakya, Fransa, Çin, Türkmenistan, Kırgızistan, Azerbaycan)
Türk dünyası gençlik buluşmasının açılışı, çeşitli ülkelerden etkinliğe katılan Türk Gençlerinin, Atatürk Anıtı’na çelenk koyması ile başladı. Çelenk sunma töreninin ardından Atatürk ve Türk dünyasının değerli büyükleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve yöneticiler tarafından günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmalar yapıldı. Daha sonra Mehter Takımı eşliğinde, Atatürk Anıtı’ndan, Türk Büyükleri Anıtı’na kadar gençlik yürüyüşü gerçekleştirildi.
Yürüyüşün ardından Mehter Takımı tarafından çeşitli marşlar çalındı. Mehter Takımından sonra, Türk halk müziği sanatçısı Adem Kazan tarafından halk müziği konseri verildi. Oldukça kalabalık bir kitle tarafından izlenen ilk günkü programın ardından, katılımcıların Fethiye’nin tarihi ve turistik yerlerini gezmeleri ve ilçeyi daha yakından tanımaları sağlandı.
Akşamüzeri yatla yapılan mehtap turuna katılım oldukça fazlaydı. Daha sonraki günlerde ise Saklıkent ve Ölüdeniz turları düzenlendi. Belli bir süre herkes Ölüdeniz’de yüzdü ve dinlendi. Ölüdeniz Belediye Başkanı Sayın Keramettin Yılmaz, Türk Dünyası Gençlik Topluluğu’na akşam yemeği verdi ve çeşitli ikramlarda bulundu. Toplantıya katılan Türk Dünyası temsilcileri tarafından “Türk Kültürünün Dünya Kültürüne Etkileri” konulu bir de çalıştay düzenlendi.
Dünyanın çeşitli yerlerindeki Türk kültürünün tanıtılması amacıyla kent merkezinde kurulan stantların açılışına katılan Kaymakam ve Emniyet müdürü tek tek stantları gezdi. BATTAM başkanı Dr. Özkan HÜSEYİN Batı Trakya Araştırma Merkezi tarafından yayımlanan ve alanında birer ilki teşkil eden 14 tane kitabını ilgili makamlara hediye etti. Ayrıca Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi Kütüphanesine konulmak üzere kitapların tümünden birer kitap Kültür Müdürü Muammer Şahin Beye teslim etti.
29 Temmuz 2009 Çarşamba günü, Fethiye belediye başkanı Sayın Behçet Saatcı tarafından Çalış Plajı Yörük Çadırı’nda sabah kahvaltısı verildi. İsmail Kerimoğlu’nun kendi gayretleriyle oluşturduğu Yörük Müzesi Türk Dünyası Geçlik Topluluğu’nun ziyaretine açıldı. Burada Yörük kültürüyle ilgili bilgiler sunuldu. Ayrıca Yörük çadırı sahibi İsmail Kerimoğlu ve Dr. Özkan Hüseyin tarafından bağlama eşliğinde türküler söylendi, oyun havaları çalındı. Etkinliğe katılan gençler, türküler eşliğinde coşarak halay çektiler ve zeybek oynadılar. İlerleyen saatlerde gençler de kendi yörelerine ait türküleri seslendirdiler.
Program çerçevesinde, Fethiye Kaymakamı Sayın Mehmet Ali Karatekeli, Fethiye Belediye Başkanı Sayın Behçet Saatcı, Fethiye Emniyet Müdürü Sayın Harun Drama, Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi Müdürü Sayın Muammer Şahin makamlarında ziyaret edildi. Ziyaret esnasında plaket ve karşılıklı hediyeler verildi. BATTAM başkanı Dr. Özkan HÜSEYİN, bu ziyaret esnasında yetkililere BATTAM yayınlarından kitaplar hediye etti ve birer de plaket sundu.
Bu yıl altıncısı düzenlenen Türk Dünyası Gençlik Buluşması, tüm Türk Dünyasınca memnuniyetle karşılanmış olup, Türkiye sevgisinin artırılmasında ve gençlerimizin maneviyatlarının kuvvetlendirilmesinde büyük bir moral kaynağı olmuştur. Buluşmaya yapılan üst düzeydeki katılım, Türk Dünyası Gençlik Topluluğu’nun çalışmalarına verilen önemin en güzel göstergesidir.
Kısa adı BATTAM olan, Batı Trakya Türkleri Araştırmaları başkanı Dr. Özkan Hüseyin, şölen boyunca diğer Türk Boyları temsilcileriyle görüştü. Dr. Özkan Hüseyin bu gruplara Batı Trakya Türkleri’nin varlığı konusunda bilgi sundu ve kitap hediye etti. Ayrıca, Türk Dünyası Gençlik Topluluğu Mensupları Buluşması oturumuna katılarak, “Teşkilat ve İdare” adlı kitabından ve yaşanan olaylardan bazı örnekler sunarak, teşkilatlanma ile ilgili bir konferans verdi. Makedonya Ufuk Derneği Başkanı Enis İbrahim’e ve Üsküp “Kiril ve Metodiy” Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sevin Alil Hanımefendiye Dr. Özkan Hüseyin BATTAM’ın yayılarını hediye etti. Ayrıca Ahmet Tüzün de “Türklerde Spor” konulu bir konferans verdi ve bir de gösteri sundu.
Toplantının son gününde, sonuç bildirisi katılımcıların ve basın mensuplarının huzurunda TDGT Başkanı Sedat Adakan tarafından okundu ve çalıştay basın açıklamasıyla sona erdi. Çalıştaya katılanlar için salondan ayrılmadan önce veda kokteyli yapıldı. Katılımcılar herkesle teker teker vedalaştılar ve birbirlerine karşılıklı hediyeler sundular. Daha sonra ödül törenine geçildi. Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi Müdürü Muammer Şahin, Fethiye Gençlik Meclisi Başkanı Halime Büyükgüzel, Dr. Özkan Hüseyin, Mehmet Tüzün ve İkbal Vurucu’ya, Türk Dünyası Gençlik Topluluğu’na yaptıkları hizmetlerinden ötürü birer plaket verildi.
Türk Dünyası Gençlik Topluluğu Başkanı Sedat Adakan ile Fethiye buluşmasını organize eden Fethiye Gençlik Meclisi Başkanı Halime Büyükgüzel’e, kısa adı BATTAM olan ve merkezi Almanya’da bulunan Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Özkan Hüseyin tarafından birer plaket verildi.
“Türk Dünyası Gençlik Topluluğu 6. Gençlik Buluşması’na” Batı Trakya’dan Cumhuriyet Gazetesi Sahibi ve Yayın sorumlusu Sayın Sezer Rıza ve Almanya’dan BATTAM (Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi) Başkanı Dr. Özkan Hüseyin davet edilmişti. BATTAM Başkanı Dr. Özkan Hüseyin, bu davetten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve BATTAM hakkında şu açıklamayı yaptı: “BATTAM 1995 yılında Almanya’nın Münih Kentinde “Bavyera Eyaleti Batı Trakya Türkleri Aile Birliği” bünyesinde kuruldu. Kuruluşundan bu güne kadar alanında birer ilki teşkil eden 14 tane kitap ve iki defa da “Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi” düzenledi. Bu kongrelerde sunulan tebliğler birer kitap halinde yayımlandı. Böylece, araştırmacıların önü açılarak, Batı Trakya’nın bilinmeyen gerçeklerini gün ışığına çıkardı.” Dedi.
Dr. Özkan Hüseyin, TDGT’nin düzenlediği bahse konu toplantıya katılan ülke temsilcilerine, Devlet büyüklerine, akademisyenlerine, Türk boyları temsilcilerine, yazar ve gazetecilere, BATTAM’ın yayımladığı kitaplardan hediye ederek, Batı Trakya için yapılacak olan en büyük hizmetin mutluluğunu yaşadığını beyan etti. Dr. Özkan Hüseyin, Türk Dünyası’nın BATTAM’a tanıdıkları bu güzel imkânlardan dolayı, Türk Dünyası Gençlik Topluluğu idare heyetine de teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.
Dr. Özkan Hüseyin, Ocak 2011 tarihinde Münih’te düzenlenecek olan IV. Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi’nin alt yapısını oluşturdu. TDGT’ in toplantısına katılan bilim adamlarının da Batı Trakya Türkleri için araştırma yapmalarını isteyen Dr Özkan HÜSEYİN, katılımcıları düzenleyecekleri kongreye katılmaları için davet etti.
Saygılarımızla.
BATTAM
Basın Merkezi